ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Συνεταιριστική Πίστη, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια καίριο πλήγμα από την ανάκληση των αδειών αρκετών Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά πρωτίστως στους μεριδιούχους-συνεταιριστές. Και αυτό, διότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι αστικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί του Ν. 1667/ 1986, στους οποίους χορηγήθηκε λίγο καιρό μετά την ίδρυσή τους άδεια λειτουργίας ως πιστωτικών ιδρυμάτων.

     Αυτό έχει σαν έννομη συνέπεια, ότι η μεν Συνεταιριστική Τράπεζα δεν αποβάλλει τον προσωπικό χαρακτήρα του αστικού συνεταιρισμού και δεν εξομοιώνεται με τις Ανώνυμες Τραπεζικές Εταιρείες, οι δε μεριδιούχοι, συνακόλουθα, δεν εξομοιώνονται με τους μετόχους μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Έτσι, οι μεριδιούχοι ευθύνονται προσωπικώς, από κοινού, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τη Συνεταιριστική Τράπεζα.

   Μάλιστα, από τον οικείο Νόμο και τα Καταστατικά των Συνεταιριστικών Τραπεζών, προβλέπεται η ευθύνη των μεριδιούχων σε ποσό ίσο ή πολλαπλάσιο της συμμετοχής του μεριδιούχου.

    Συνεπεία των ανωτέρω ρυθμίσεων, οι δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών που «έκλεισαν», όχι μόνον έχασαν τις επενδύσεις τους, αλλά και, κυρίως, μετά το πέρας της εκκαθάρισης (και μάλιστα, όταν θα έχουν χάσει τις προθεσμίες για τις δικές τους ενέργειες), θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, τα οποία θα τους ζητηθούν με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμα και εάν δεν έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχες δίκες!

     Το Δικηγορικό Γραφείο «Νικόλαος Α. Ιωάννου & Συνεργάτες» εκπροσωπεί το Σύλλογο Μεριδιούχων Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και εν γένει τους ζημιωθέντες Μεριδιούχους της Τράπεζας αυτής.
Εν όψει της επικείμενης παραγραφής των αξιώσεων των Μεριδιούχων, έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες ασκήσεως αγωγών των Μεριδιούχων. Για την ευχερέστερη πληροφόρηση ακολουθεί σειρά συχνών ερωτήσεων με απαντήσεις (κάνετε κύλιση αυτής της σελίδας προς τα κάτω και κάνετε κλικ σε κάθε ερώτηση για να δείτε την απάντηση), ενώ μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2610-277.043 (Γραφείο Πατρών), 210-36.32.771, 210 36.24.769 (Γραφείο Αθηνών) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση achaiki@ilf.gr.

1. ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΚΑΤΙ;

2. ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΑΜΥΝΘΩ;

3. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

4. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΩ;

5. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΣΚΗΣΩ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑ;

6. ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ, ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΙ, ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ;

7. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑ;

8. ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ;

9. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥΣ;

10. ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ; ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΕΛΘΟΥΜΕ;

11. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ;

12. ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;

13. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ;

14. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;

15. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ;

16. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;

17. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ;

18. ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ;